The work van Byron Katie werkt!

Nov 12, 2021
The work van Byron Katie werkt

Byron Katie is een Amerikaanse succesvolle schrijfster en coach. Na jaren van depressie, had ze een bijzondere ervaring. Op een morgen werd zij wakker en kreeg zij een levens veranderend inzicht: de oorzaak van haar depressie lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Ze schreef “The Work”. En helpt sindsdien vele mensen om over bepaalde innerlijke overtuigingen heen te stappen.

Je gedachten houden jouw verleden en een toekomst in stand. En daardoor worden je gedachten je eigen werkelijkheid. Volgens Katie verdienen je gedachten om die reden dan ook aandacht. Door je gedachten te bevragen krijg je meer inzichten. En vaak is het zo dat je gedachte een onrealistische werkelijkheid is.

Byron Katie beschrijft in haar boek “The Work” vier krachtige vragen.

Zij stelt: “Een gedachte doet ons niets tenzij we haar geloven. Het zijn niet onze gedachten, maar het hechten zijn aan onze gedachten dat lijden veroorzaakt. Hechten aan een gedachte betekent geloven dat ze waar is zonder haar te onderzoeken. Een overtuiging is een gedachte waar we ons vaak jarenlang aan hebben gehecht.

De meeste mensen denken dat ze zijn wat hun gedachten zeggen dat ze zijn.”

 

 Bol.com link

De vier vragen van Byron Katie zijn: 

  1. Is het waar?  Bij nee, ga naar 3)
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Mijn gedachte: "Ik durf geen purpose site in de wereld te zetten" 

Een jaar geleden doorliep ik de vier vragen van Byron Katie. Ik had een gedachte waar ik heel af en toe nog steeds last van heb: “Ik durf geen purpose site of platform in de wereld te zetten, want ik ben maar een simpele zzp-er.

1. Is het waar? Ik kauw een tijdje op deze vraag. Geen idee eigenlijk, het is iets wat ik me in mijn hoofd haal. Ik heb het niet geprobeerd dus ik weet het resultaat nog niet.
Mooi ik mag gelijk door naar vraag 3.

3, Wat gebeurd er als ik dit blijf geloven? Als ik geloof dat ik niet succesvol kan zijn met LiveYourPurpose, dan blijf ik doen wat ik deed. Agile trainingen geven. Dat is leuk om te doen, maar ....
Dan leef ik niet volledig mijn passie en verlangen.
Dan geef ik niet alles van mezelf.
Dan verandert blijf ik in aanraking komen met mensen die zoveel meer in zich hebben en niet voluit daarvoor durven te gaan.
Dan kan ik geen andere mensen helpen om hun purpose te vinden.
Dan ga ik later spijt krijgen. Ik voel me verdrietig en teleurgesteld in mezelf.

4. Wie zou ik zijn zonder die angst gedachte? Dan heb ik lef en neem ik het (financiële) risico. Dan durf ik op mijn bek te gaan. Ik sta mezelf toe, het naast mijn huidige werk, gewoon te proberen gedurende twee jaar.

Keer het om en zoek praktijk voorbeelden.

Byron Katie nodigt na het beantwoorden van de vier vragen uit om je eigen overtuigingszin om te draaien. Om woorden als NIET te veranderen in WEL.

Dat leverde mij de volgende 2 omdenkers op.

“Ik durf WEL een purpose site in de wereld te zetten, want ik ben een zzp-er.”
Als ZZP-er heb ik enorm veel slagkracht. Ik hoef geen ellelange besluitvormingsprocessen door te gaan met anderen. Hoef geen toestemming te vragen, alleen aan mezelf. Ik kan het erg goed vinden met mezelf en heb geen moeite om knopen door te hakken. Als ik diep van binnen iets wil, durf ik het risico te nemen. Dat heb ik vaker gedaan door trainingen te verkopen en geven die ik nog nooit eerder gedaan had. En dat ging altijd goed, want ik kreeg goede beoordelingen.

“Ik durf een purpose site in de wereld te zetten, want ik ben een SLIMME zzp-er.”
Mijn ervaring als ICT-er helpt mij enorm. Ik heb eerder een site opgebouwd en 10 jaar later succesvol verkocht. Ik weet veel over de inhoud op purpose gebied, heb verschillende opleidingen succesvol afgerond en heb didactische vaardigheden. Ik heb de ideale ervaring en kennis om dit succesvol te laten worden.

Jeetje wat voelt dit lekker… Ik ga een LiveYourPurpose site in de wereld zetten. Ik durf dit en ben vol zelfvertrouwen.

Dank je wel Byron Katie

Blijf op de hoogte van onze challenges en nieuws!

Zodat jij meer vanuit betekenis kan leven en werken. 

We haten SPAM. Dus we zijn zeer zuinig met het versturen van emails..