Ikigai als tool om je purpose te vinden

ikigai Apr 13, 2021

Ikigai kan vertaald worden als “levensvreugde”. “de zin van het leven” of “bestaansreden”. Mensen die hun Ikigai weten, leven langer en gelukkiger. 

Het Ikigai Venndiagram is een westerse interpretatie van het Japanse geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven. Volgens de Japanners hebben we allemaal één of meerdere Ikigai in ons. En deze veranderd steeds gedurende je leven. Als je ouder bent heb je een andere levensmissie dan toen je jong was.

Wat is Ikigai?

Je vindt jouw ikigai op het snijvlak van je talenten, datgene wat jou energie geeft, wat jij denkt dat de wereld nodig heeft en hetgeen mensen in jou waarderen en iets voor over hebben.

1. Mijn talenten

Dit zijn alle dingen waar jij goed in bent of die te ontwikkelen zijn. Denk ook aan je verborgen talenten en al je kwaliteiten. Iedereen heeft altijd meer talenten dan dat je zelf denkt. Ook jij.

2. Energie gevers

Je kunt ergens goed in zijn, maar dat is niet persé iets waar je energie van krijgt. Ik schijn heel goed te kunnen strijken, maar vind het een vreselijk karwijtje. Wat mij wel energie geeft is bijvoorbeeld dansen of mensen helpen bij het ontdekken van hun purpose. Wat zijn jouw energie gevers?

3. Wat heeft de wereld nodig

Alles wat je doet raakt uiteindelijk andere mensen en het milieu. Jouw missie, jouw Purpose ligt op het snijvlak van die dingen waar jij van houdt en waar de wereld behoefte aan heeft.
Je nuttig voelen. Het idee hebben een wezenlijke bijdrage ergens aan te leveren is één van de belangrijkste componenten van een zinvol leven. Als je diep in je hart kijkt, wat raakt jou dan in de wereld of je omgeving? Wat maakt jou boos of verdrietig?

4. Welke waarde kan ik leveren?

In de westerse Ikigai staat meestal in dit deel van de cirkels “waarvoor ik betaald kan worden”. Zelf vind ik dat iets te kort door de bocht. Ik doe regelmatig iets waar voor ik niet betaald wordt, maar iets anders van waarde voor terug krijg. 
Het kan zijn dat jij voor jou Purpose of Ikigai betaald kan worden. Maar het kan ook zijn dat jij kan leven door iets te doen wat jou energie oplevert. En daarnaast doe je nog iets in de vorm van vrijwilligerswerk.

Het grote belang van je Ikigai kennen en leven

Het blijkt dat mensen die hun Ikigia leven, gezonder zijn en langer leven. 
Uit onderzoek blijkt ook dat die mensen 52% minder kans hebben om een beroerte te krijgen.

Volgens een onderzoek van McKinsey, kunnen mensen met een purpose beter omgaan met tegenslagen en ze zijn veerkrachtiger.

Blijf op de hoogte van onze challenges en nieuws!

Zodat jij meer vanuit betekenis kan leven en werken. 

We haten SPAM. Dus we zijn zeer zuinig met het versturen van emails..