Gedoe in een team op het werk. Roddel en passiviteit.

purpose vier intelligenties Oct 29, 2023
Organisatie opstelling

Gedoe in een team op het werk. De inbrenger van de case zegt: "Ik doe stinkend mijn best, maar de ander (laten we haar Corry noemen) roddelt achter mijn rug om. En ze is zo onzeker en afwachtend. Waarom doet ze niet gewoon haar werk". Na wat vragen stellen blijkt dat de inbrenger Karin ooit in een gat gesprongen is. Een gat dat achter bleef toen iemand ziek uitviel en niet meer terug kwam. Degene die ziek wegging is uiteindelijk ook overleden. Karin deed twee jobs totdat Corry het mocht gaan overnemen. Maar dat overnemen, dat werkte nog niet zo lekker.

We gaan het opstellen om te onderzoeken wat er speelt in de onderstroom. Karin kiest een representant voor zichzelf. Daarnaast een representant voor Corry, en iemand voor de job-positie (de functieplek).

Ik laat ze vrij hun plek innemen in de ruimte en dan gebeurt het al. De 2 teamleden staan te kibbelen over wie als eerste een positie in de ruimte gaat innemen. "Ga jij maar eerst", zegt de representant van Corry. "Dat wil ik niet", zegt de representant van Karin: "Jij moet eerst". Maar Corry blijft stokstijf staan, zodat de ander, zuchtend, toch als eerste een andere plek kiest.

Corry geeft aan bevroren op haar plek te staan en steeds achterom te willen kijken, naar een lichtpunt links boven haar. Alle aanwezigen krijgen kippenvel als ze dit horen.

De functieplek staat geduldig te wachten tot het werk gedaan gaat worden. 
Karin heeft de neiging om hard te gaan werken, omdat de opvolger Corry maar niet in beweging komt. En ondertussen blijft ze kijken naar een plek op de grond links voor haar. 

Ik besluit daar iets neer te zetten en vraag aan de representanten of iemand een object voor ogen heeft. Een zwarte poef blijkt direct het juiste te zijn.
Op het moment dat ik de poef op de plek zet, gaat er zucht door de ruimte. 

De oud werkneemster kreeg hierdoor ook een plek in de opstelling. Ik ruil de representant van Karin om met de echte Karin en vraag of ze iets voelt om te doen nu. Ze valt op haar knieën bij de poef. Representant van de functieplek laat ik enkele ceremoniële woorden uitspreken.
Representant voor Corry en Karin geven samen de oud werkneemster een andere plek. Dit met grote eerbied en passende woorden. Representant Corry huilt van opluchting. En voelt daarna vertrouwen en ruimte. Ze heeft zin in de job. Karin kijkt haar stralend en bemoedigend aan.

Zeker weten dat er komende weken iets positiefs gaat veranderen in dit team.

Een kleine organisatie opstelling met groots effect op de teamleden. Mijn missie "licht brengen in mensen hun werk" heeft weer nut gehad. 
Dit was tijdens een intervisie oefen sessie. Meters maken om nog beter te worden in mijn missie. 

#constellation #systemischwerken #organisatieopstelling #liveyourpurpose

Blijf op de hoogte van onze challenges en nieuws!

Zodat jij meer vanuit betekenis kan leven en werken. 

We haten SPAM. Dus we zijn zeer zuinig met het versturen van emails..