Stapel-Stress. 3 Tips om het te herkennen en voorkomen

burn-out mindfulness stress Mar 23, 2022

Een beetje stress hoort er in het leven gewoon bij. Het houdt je scherp en is zelfs gezond. Maar af en toe een beetje stress kan zich ook opstapelen. Ongemerkt stapelt het op tot langdurige, ongezonde stress met misschien zelfs een burn-out als gevolg. Die kans loop je vooral als werk veel van je vergt en er privé ineens iets bij komt. Of je bent te veeleisend van jezelf, een perfectionist of je hebt een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Ook heftige ontwikkelingen in de wereld waar je je bij betrokken voelt veroorzaken stress.

Zelf heb ik dit ervaren toen mijn vader kanker kreeg, mijn zoon een hersentumor en ik mijn baan kwijtraakte. Gelukkig had ik geleerd om rustig en tevreden te blijven in hectische tijden door middel van verschillende technieken.

3 tips om Stapel-Stress te voorkomen.

Tip 1: Zichtbare stress signalen herkennen

Je kan voortijdige signalen herkennen die duiden op te veel of te langdurige stress. Iedereen is anders, dus ook de manier waarom iemand reageert op stress is bij iedereen anders. Bekijk het rijtje hieronder. Welke kun jij aanvinken voor jezelf of iemand in jouw omgeving?

Zie je één of meerdere van bovenstaande symptomen terugkomen bij jezelf of iemand anders en houdt dit langere tijd aan, neem dan actie. Ga dan in gesprek. Communiceer wat je opvalt en onderzoek welke hulp mogelijk is. 

Tip 2: De sluimerende slaapfactor

Naast zichtbare zijn er ook verschillende onzichtbare signalen. Deze zijn lastiger te herkennen. Hoewel slaapklachten heel vaak voorkomen.

Kun je slecht in slaap komen? Wordt je regelmatig wakker midden in de nacht? Dan kan dit sterk duiden op stress en dreigende burn-out. Slaapproblemen zijn vaak symptomen van “overdagproblemen”. Slaapstoornissen staan op de 3e plaats in de top 10 van gezondheidsklachten.

Sluit de dag af door bewust en op tijd uit te loggen van de kijk-, denk- en doe-stand. Mensen hebben anderhalf uur nodig om tot goede slaap te komen. Om het brein zachtjes tot stilstand te laten komen kun je bijvoorbeeld ’s avonds voordat je naar bed gaat:

  • Stoppen met computeren of tv kijken. Het schermlicht houdt je in de aan-stand.
  • Luisteren naar muziek of lees een boek.
  • Mediteren of wat rustige yoga-oefeningen doen.
  • Een wandelingetje maken.
  • Een warm douch of bad nemen.  

Tip 3: Energie-nemers en -gevers

Stress sluipt er in, vooral omdat je het niet door hebt.
Je kunt ook stress ervaren door:

  • Een onveilige werkomgeving,
  • angstcultuur,
  • slechte werk-privé balans,
  • onder of boven je niveau werken,
  • langdurig niet datgene doen waar je plezier en energie van krijgt.

Maak een inventarisatie van jouw activiteiten op een gemiddelde dag. Wat doe je zoal op een dag. Voeg daar aan toe een lijst van dingen die je zou willen doen, maar waar je niet aan toe komt.
Zet nu overal een + of - voor. Een + waar je energie of voldoening van krijgt. Een - bij wat jou energie kost. 
Hoe is de balans? Zorg dat je dagelijks voldoende + activiteiten doet. Onderzoek hoe je van een - een + kan maken. Met wat creatief denken, om-denken of hulp is vaak meer mogelijk dan je zelf denkt.

 

Dit zijn enkele onderwerpen uit de mindfulness training. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 

Blijf op de hoogte van onze challenges en nieuws!

Zodat jij meer vanuit betekenis kan leven en werken. 

We haten SPAM. Dus we zijn zeer zuinig met het versturen van emails..